Bewegen op verwijzing

Vanaf nu geen excuus meer om stil te zitten

Beweeg jij minder dan 30 minuten per dag?

En je wilt meer bewegen, maar…

  • je hebt geen tijd?
  • je weet niet hoe?
  • je vindt het te duur?
  • je bent alleen?
  • je weet niet of je het kan?

Sinds 1 oktober 2017 verwijst je huisarts je door naar een ‘Bewegen op Verwijzing’-coach (BOV-coach). Deze professionele coach helpt je gezond bewegen, maakt samen met jou een beweegplan dat je op het lijf geschreven staat én motiveert je als het even wat moeilijker gaat. Bewegen op Verwijzing wil de 'zittende' Vlaming aan het bewegen krijgen. Meer bewegen en minder lang stilzitten is immers een manier om het risico op gezondheidsproblemen te verkleinen.

Wie komt in aanmerking?

Mensen die geen 30 minuten per dag aan matige intensiteit bewegen (zoals stevig doorstappen, fietsen, zwemmen, tuinieren ...) of lang stilzitten op een dag, komen in aanmerking voor 'Bewegen op Verwijzing'.

Coach voor Lendelede

Robbe Vandendriessche is de BOV-coach van Lendelede. De consultaties gaan door in het Sociaal Thuis, Dorpsplein 8, 8860 Lendelede. Robbe is gemotiveerd als coach omdat hij graag diegene is die mensen op een laagdrempelige manier aan het bewegen zet. Bewegen kan heel goedkoop en dicht bij huis.

Hoeveel betaal je?

De Vlaamse overheid neemt het grootste deel van de kosten voor zijn rekening. Jij betaalt slechts een beperkte bijdrage. Dankzij 'Bewegen op Verwijzing' betaalt de deelnemer de coach maar 5 euro per kwartier voor individuele begeleiding en 1 euro per kwartier voor groepsbegeleiding. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming, dan krijg je een extra korting en is de coaching bijna gratis.

VT = verhoogde tegemoetkoming

Wat moet je doen?

  1. Je kan doorverwezen worden door: een arts, verpleegkundige, kinesitherapeut, diëtist, apotheker, maatschappelijk werker, psycholoog, ergotherapeut, vroedvrouw en podoloog. Die persoon bezorgt jou een verwijsbrief en de contactgegevens van de BOV-coach in gemeente Lendelede.
  2. Je maakt een afspraak met de BOV-coach. Je neemt de verwijsbrief mee naar de consultatie.
  3. Je maakt een beweegplan dat past bij jouw leven. De coach helpt je hierbij. Je kan kiezen: bewegen in groep of alleen, beweging in de buurt, op het werk, onderweg of bij je thuis.
  4. Je probeert het beweegplan uit.
  5. Je bespreekt samen met je coach wat goed en minder goed gaat. Jullie bekijken welke vooruitgang je maakt, en bespreken eventuele moeilijkheden.
  6. Je beweegt elke dag meer. Blijf dat doen. Dat voelt goed!
  7. Je huisarts volgt je verder op.

 

Start zelf al met laagdrempelige beweegmogelijkheden

Thuis: staand internetten, tuinieren, poetsen op muziek, de was doen, dansen, …

Verplaatsingen: te voet of met de fiets naar de winkel, het werk, de school, jouw vereniging, …

Vrije tijd: spelen met de kinderen, wandelen, dansen, sporten, …

Op het werk: Staand telefoneren, trap nemen, bewegingstussendoortjes, lunchwandelingen, …

Een blik terug in de tijd

Bewegen op Verwijzing startte in 2010 in Leuven, met positieve resultaten tot gevolg. Eind 2015 besliste de Vlaamse overheid daarom om 4,5 miljoen euro vrij te maken voor de uitrol van Bewegen op Verwijzing in Vlaanderen. Zorgregio Izegem kreeg in december 2016 de goedkeuring om van start te gaan met BOV.

Verschillende partners scharen zich achter het initiatief: lokale besturen (Ingelmunster, Izegem en Lendelede), Huisartsenkring Ingelmunster - Izegem - Lendelede, Zelfstandige Kinesitherapeutenkring Izegem, Welzijnsschakels, ziekenfondsen (CM Roeselare-Tielt, Bond Moyson West-Vlaanderen, Liberale Mutualiteit West-Vlaanderen), LMN Centraal West-Vlaanderen, SEL Midden West-Vlaanderen en Logo Midden-West-Vlaanderen. Zij bundelen de krachten tijdens de voorbereiding, de promotie en de uitwerking van het project.

Meer info?

Surf naar www.bewegenopverwijzing.be.

Robbe Vandendriessche

0468 19 34 42

robbe.vandendriessche@bewegenopverwijzing.be

of via een formulier

Verantwoordelijke dienst