Warme William - bied een luisterend oor

Gepubliceerd op donderdag 18 juli 2024

Wist je dat de helft van de jongeren aangeeft zich in de afgelopen 2 weken niet goed in zijn vel te voelen? Heavy toch? 

Je gevoelens, problemen of uitdagingen waar je mee zit uiten, kan echt helpen. Dit kan je doen door te tekenen, dansen, schrijven of gewoon te praten. De Warme William-campagne van het Fonds GavoorGeluk moedigt dit aan en heeft als slogan: “Zit je met iets, praat erover”. 

Voel jij je niet goed in je vel? Weet dat het oké is om even niet oké te zijn. Ga op zoek naar jouw Warme William en deel je verhaal.

Voel jij je wel goed in je vel? Weet dan dat niet iedereen zijn verhaal durft of kan delen met zijn vrienden of familie. Neem daarom zelf de stap en start het gesprek. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar het is helemaal niet erg als je niet weet wat je moet zeggen. Gewoon luisteren is vaak al genoeg. 

Maar hoe begin je zo'n gesprek en hoe kan je echt goed luisteren? Goede vraag, want dat is niet altijd even simpel. Daarom lijsten we hier enkele tips op:

  • Vraag eens hoe het echt gaat en stel je niet tevreden met het eerste en beste antwoord “ça va” of “het gaat wel” maar vraag door. Spreek vanuit jezelf: “Ik heb het gevoel dat je met iets zit, kan dat?”
  • Hou contact en laat weten dat je beschikbaar bent, zodat de ander niet alleen blijft zit met hun zorgen.
  • Toon dat je het verhaal wilt begrijpen. Stel je nieuwsgierig op, toon interesse en stel vragen zoals: “hoe was dit voor jou?” of “Hoe voelde je je daarbij?”
  • Toon dat je het verhaal belangrijk vindt en het serieus neemt. De boodschap dat het snel voorbij zal gaan, of dat de ander overdrijft helpt niemand vooruit.
  • Laat weten dat het ok is om je eens slecht te voelen.
  • Wees te vertrouwen en ga na het gesprek niet alles gaan rondvertellen aan anderen.
  • Begin niet over je eigen problemen, ook al is dit vaak zo verleidelijk. Een gesprek is geen wedstrijdje ‘wie heeft het het zwaarst’. 

Nog meer luistertips vind je op de DOE MEE-pagina van Warme William via www.warmewilliam.be

Warme William