Regionaal crisisnetwerk

Gepubliceerd op vrijdag 31 mei 2024

Al 13.500 personen konden ’s nachts dankzij RCK in een veilig bed slapen
 

Het Regionaal Crisisnetwerk in Zuid-West-Vlaanderen bestaat 30 jaar. Het RCK is minder bekend bij het grote publiek, maar daarom niet minder nodig: in 30 jaar registreerden de medewerkers ruim 13.500 overnachtingen voor personen in een crisissituatie die nood hadden aan een veilige plek. “Iemand die door intrafamiliaal geweld of relatieproblemen plots geen onderdak meer heeft, blijft dankzij RCK niet in de kou staan ’s nachts”, zegt coördinator Liesbet Benoit.
Hulpverleners worden almaar vaker geconfronteerd met mensen die het slachtoffer zijn van intrafamiliaal geweld. Dan is het zaak om die personen – vaak een vrouw, al dan niet met kinderen – een veilig onderkomen voor de nacht te bieden. Ook mensen met relatieproblemen kunnen plots op straat komen te staan. Hulpverleners kunnen voor deze, en nog andere, situaties al 30 jaar een beroep doen op het Regionaal Crisisnetwerk, dat ingebed is in welzijnsvereniging W13.

Ook een gezinsstudio

Het RCK heeft op vijf locaties in de regio zogenaamde crisisbedden. Zo huurt het netwerk een studio bij woonmaatschappij SW+ en een kamer bij CAW Zuid-West-Vlaanderen en kan het een kamer gebruiken bij afwisselend ziekenhuis AZ Groeninge Kortrijk en ziekenhuis OLV Lourdes Waregem. Daar staan twee bedden en kunnen er maximaal twee personen een nacht, of uitzonderlijk twee of drie nachten, blijven.

“Omdat we de laatste jaren een toename zien in het aantal gezinnen in een crisissituatie is daar een gezinsstudio bijgekomen”, zegt Liesbet Benoit, coördinator van het Regionaal Crisisnetwerk. “Daar kunnen maximaal vijf personen overnachten. In die grote studio kan een gezin indien nodig ook enkele weken blijven.”

RCK versterken

W13-voorzitter Philippe De Coene onderstreept daarom het belang van het RCK en wil het Regionaal Crisisnetwerk nog versterken. “Ook in de volgende beleidsperiode moeten we in de regio samenwerken om gezinnen in crisis op te vangen”, stelt hij. “We zullen onze capaciteit moeten verhogen, want er komt overal in Zuid-West-Vlaanderen helaas meer miserie naar boven.”
In de studio's en de CAW-kamer zorgt RCK bovendien voor droge voeding, zoals beschuiten en noedels, en water en melk. In de ziekenhuiskamer wordt een broodmaaltijd voorzien. Zo kunnen personen in een crisissituatie nog iets eten als ze willen. Personen die langer in het RCK blijven, krijgen een pakket verse voeding van het W13-voedseldistributieplatform Food Act 13.

CAW en PZ VLAS als belangrijke partners

Enkel de hulpverlening kan dus mensen doorsturen naar het RCK, dit na de kantooruren. Politiezone VLAS neemt de telefoonpermanentie op zich. Die doet dat trouwens voor de hele regio Zuid-West-Vlaanderen. Al van bij de opstart zijn de ordediensten trouwens betrokken bij het RCK: in 1994 deed de rijkswacht de telefoonpermanentie; sinds 2001 is dat dus PZ VLAS. In net geen 30 jaar (de registratie startte op 1 januari 1995) verwerkten de dispatching van de rijkswacht en later de politiezone VLAS al 7.200 oproepen.

Een andere belangrijke partner binnen het Regionaal Crisisnetwerk is het CAW Zuid-West-Vlaanderen. Een van zijn medewerkers gaat 's morgens altijd langs in de studio's en de kamer en bekijkt welke mogelijkheden er qua hulpverlening zijn. Als de persoon in crisis al een sociaal werker heeft, neemt de CAW-medewerker contact met haar of hem op. Dat gebeurt in samenspraak met de persoon die in RCK overnachtte. Indien er nog geen opvolging is door een hulpverlener, wordt er bekeken wat er
mogelijk is.

“Voor complexe situaties organiseren we een multidisciplinair overleg. Dan sluiten ook bijvoorbeeld Groep Ubuntu, die expertise heeft rond personen met een beperking, en Kompas, met expertise rond drughulpverlening, aan op het overleg”, aldus nog Liesbet Benoit.

Gemiddeld 16 opnames per maand

Tot slot nog enkele cijfers. De afgelopen jaren (2019 tot en met 2023) waren er 821 aanmeldingen. Die resulteerden in 661 opnames of gemiddeld 11 per maand. Over 30 jaar registreerde RCK gemiddeld 16 opnames per maand. Het verschil is te verklaren in de duur van de opnames: de laatste jaren blijven mensen langer overnachten in RCK. In 30 jaar registreerde RCK 13.530 overnachtingen. Tussen januari 2011 tot eind 2023 realiseerde het Regionaal Crisisnetwerk 5.423 nachten voor volwassenen en kinderen. Vorig jaar, bijvoorbeeld, werden er 595 overnachtingen geregistreerd.

Download hier de cliëntenfolder