Hoppin : De mobiliteit van morgen start vandaag

Gepubliceerd op zaterdag 14 september 2024

Wat is Hoppin?

Hoppin is een initiatief van de Vlaamse overheid. Hoppin wil het voor jou makkelijker maken om te kiezen voor duurzame vormen van mobiliteit, zoals stappen, fietsen, openbaar vervoer, deelsystemen of een combinatie ervan. Misschien laat je de (eigen) wagen dan wat vaker staan of beslis je zelfs om hem helemaal niet meer te gebruiken. Jouw stad of gemeente wordt zo niet alleen beter bereikbaar, maar ook leefbaarder. Want minder wagens betekent minder files, meer ruimte en gezondere lucht. Er zijn in Vlaanderen al heel wat alternatieven voor de wagen.

Basisbereikbaarheid

Vlotte verbindingen met trein, tram en bus zijn natuurlijk onmisbaar. Zo stemt De Lijn haar aanbod beter af op jouw vraag als reiziger door meer en snellere verbindingen op drukke plaatsen te voorzien. Op minder drukke plaatsen kun je meestal rekenen op flexvervoer dat je vooraf kunt reserveren. Deelsystemen, zoals (elektrische) deelfietsen en –wagens, vormen een aanvulling op het openbaar vervoer. Daarmee leg je vlot een deel van je traject af of je gebruikt ze als alternatief voor je eigen wagen of fiets.

De (elektrische) fiets of speedpedelec is voor heel wat verplaatsingen een heel geschikt vervoermiddel. Daarom investeert Vlaanderen ook in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur, zoals bijvoorbeeld de aanleg van fietssnelwegen. Zo kun jij vlot en veilig van punt A naar punt B fietsen.

Tips en ideeën

Denk je er wel eens aan om anders te reizen? Minder met de auto, meer met de fiets of het openbaar vervoer? Misschien ben je benieuwd naar deelfietsen en deelauto’s? Of ben je net verhuisd of van werk veranderd? Tijd om je opties te verkennen! 

In deze blog vind je interessante verhalen en handige tips.