Alles wat je moet weten over 5G

Gepubliceerd op donderdag 15 december 2022
5G

5G in een notendop

5G staat voor de vijfde generatie mobiele telecommunicatienetwerken. De technologie is de opvolger van 4G, de vierde generatie mobiele telecommunicatienetwerken.

Bij zowel 4G als 5G gaat het om het draadloos verzenden en ontvangen van gegevens via radiogolven. Alleen doet 5G dat veel efficiënter door de straling nauwkeuriger uit te rekenen, zodat die in de richting van de gewenste gebruiker gestuurd wordt. Bovendien kunnen dankzij 5G de mogelijkheden van de bestaande netwerken flink uitgebreid worden.

De ontwikkeling van 5G netwerken gaat gepaard met opportuniteiten voor zowel burgers, publieke overheden en instellingen als bedrijven. Zo zijn er de 5G -toepassingen in “slimme steden” waar door het gebruik van informatietechnologie de stedelijke omgeving beter kan worden georganiseerd, en de verschillende datagedreven innovaties in sectoren als landbouw, auto-industrie etc. Maar er zijn ook uitdagingen aan verbonden: wat met de privacy, zijn er mogelijke gezondheidseffecten, hoe beïnvloedt dit de concurrentiepositie van de Belgische ondernemingen… 5G is dus ook een domein dat onder de bijzondere aandacht van beleidsmakers én burgers staat. Deze verhoogde aandacht is meer dan gerechtvaardigd, niet enkel omwille van de beloftes die de 5G inhoudt maar ook door de vragen die deze nieuwe technologie oproept.

De Federale Ministerraad besliste om een kennis- en leerplatform over 5G op te richten, namelijk Over5G.be. Dit platform is een initiatief van de Federale Overheid, de Vlaamse, Waalse en Brusselse overheden, de FOD Volksgezondheid en het BIPT, met de samenwerking van Sciensano.

Over5G.be werd gecreëerd door het BIPT, de federale onafhankelijke regulator bevoegd voor telecommunicatie, die hiervoor samenwerkt met de andere bevoegde instanties op deelstaatniveau. Om de bezorgdheden  over de mogelijke gezondheidseffecten van 5G met kennis van zaken te kunnen tegemoet treden werd ook een samenwerkingsovereenkomst met Sciensano aangegaan.

Wil je meer weten over 5G, surf dan naar over5g.be.