Jezelf beschermen tegen de zon? Zon weren, kleren en smeren!

Gepubliceerd op Zondag 21 april 2024
smeerweer 2024

Jezelf beschermen tegen de zon? Zon weren, kleren en smeren! 

Huidkanker is een van de snelst toenemende vormen van kanker in Vlaanderen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is blootstelling aan de zon. 1 Belg op 6 wordt geconfronteerd met huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar.

Een van de meest effectieve maatregelen die je zelf kan nemen is jezelf goed beschermen tegen de zon. Niet alleen tijdens de vakantie of wanneer het warm is, maar het hele jaar door. Want ook een vroeg lentezonnetje bevat uv-straling en kan schadelijk zijn voor je huid. 

En je beschermen tegen de zon, dat doe je op 3 manieren: zon weren, kleren en smeren! Het is veel sneller smeerweer dan je denkt.

Zon weren

Om veilig van de zon te genieten, is het belangrijk om op tijd de schaduw op te zoeken. Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, zeker tussen 12 en 15 uur. Zoek regelmatig de schaduw op onder een boom of een parasol.

Kleren

Bedek je huid met kleding die armen en benen bedekt, zet een petje of hoed op. Hoe dichter een stof geweven is, hoe beter ze beschermt tegen de zon. Op sommige kledingstukken staat een ultraviolet protectie factor (UPF). Die factor geeft de bescherming van het kledingstuk tegen uv-stralen weer. 

Smeren

Jezelf regelmatig insmeren met zonnebrandcrème is een absolute must bij zonnig weer. Smeer je 30 minuten voor je blootstelling aan de zon rijkelijk in met zonnebrandcrème met ten minste een factor 30 en herhaal dit elke 2 tot 3 uur. Smeer sneller na het zwemmen of bij intensief zweten. 

Meer info op www.smeerweer.be